Telefonla Sipariş 02324373455
BLOG
Yayın Tarihi : 18.03.2023 09:38 | Güncellenme Tarihi : 01.05.2023 15:53 | Su İzolasyonu
Su Yalıtımı Nedir

Konutlara en çok zarar veren etmenlerden birisi sudur. İyi bir izolasyon yapılmaması halinde; yağmur, kar, dış kaynaklı zemindeki yeraltı suyu, toprak nemi ve banyo ve lavabolarda kullanılan iç kaynaklı sular yapıyı tehdit etmektedir. Yapılarda su yalıtımı yapılması ile suyun ve nemin yapı içerisine sızmasının önüne geçilmesi amaçlanır. Yapıların ömrünü uzatan bir işlemdir. Ahşap, taş, tuğla, metal gibi gereçler üzerinde oluşabilecek olumsuz etkilere karşı su yalıtımı koruma sağlar. Bu işlem yapılmadığı takdirde, yapının biçimi hem görsel hem de teknik açıdan bozulmaktadır. Su sızıntıları, en çok bodrum katlarında karşılaşılan bir sorundur. Zeminde bulunan su, temelden ve zemin plağından sızarak, bina içerisinde rutubete sebep olmaktadır.

 

Su Yalıtımı Neden Önemlidir?

Su yalıtımı uygulanmamış yapılar, özellikle depremlerde can ve mal güvenliği açısından büyük tehdit oluşturmaktadır. Su sızıntısı bazı kimyasal tepkimeler oluşturarak yapının bileşiğini bozmaktadır. Bu da dayanma gücünü azaltmaktadır. Bugün binaların ömrü elli yılı bulmaktadır. Gerekli yalıtımın sağlanması halinde yapıların ömrü uzamaktadır. Ortalama bir su yalıtımı maliyeti binanın 3’ü kadardır. Betonarme yapılarda çekme kuvvetini karşılaması için kullanılan donatı yani çelik çubuklar; korozyona karşı korunmalıdır. Bu yüzden betona gömülür gömülmez bu yapı malzemesi, iyice yapışır ve korozyona karşı mukavemet oluşturur. 

 

Su Yalıtımının Uygulandığı Alanlar

Binalarda su yalıtımı temel, bodrum, dış cephe, çatı, banyo, balkon, teras gibi alanlarda yapılır. Burada çeşitli metotlar izlenmektedir. Temellerin yalıtımında bohcalama adı verilen bir yöntem uygulanır. Bu yöntemde temelin altına 2 kat membran tabakası serilir ve şaloma alevi ile yapıştırılır. Temel üzerine yapılacak subasman perde ve bodrum kat perde yüzeyleri de membran ile kaplanır. Böylelikle binanın altından zemin kotuna kadar olan dış cephe perde yüzeyleri bohcalanmış olur. Su yalıtımı temelin altından binanın yan yüzlerine kadar kesintisiz bir şekilde yapılmış olur.

Dış cephelerde yapılacak mantolama ısı yalıtımı sağlamasının yanı sıra su yalıtımını da sağlamaktadır.

Çatı katlarında ise çatının yapıldığı malzemeye göre yalıtım şekilleri de farklı olmaktadır. Çatının ahşap, çelik, betonarme olması, teras çatı olması, kaplama malzemelerinin farklılığı gibi durumlardan dolayı yapılacak izolasyonda da farklılıklar olacaktır.

Binanın iç mahallerinde en çok su yalıtımına ihtiyaç duyulan alan ise banyodur. Burada yalıtımın dikkatli bir şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır. Tüm banyonun korunaklı bir hale bürünmesi gerekir. Buralarda çimento esaslı sürme izolasyon kullanılabilir. Üzerine de iyi kalitede fayans veya seramik yerleştirilmelidir. Derzlerin su yalıtımına yardımcı olacak kalitede seçilmesi ve iyi bir işçilikle yapılması önemlidir.

 

Uygulama alanlarından bazıları kısaca şöyledir:

– İç ve Dış Alanlar
– İstinat Duvarları
– Su Depoları
– Havuzlar
– Otopark Alanları
– Temel ve Döşemeler
– Hangarlar
– Tüneller
– Metro İstasyonları
– Bodrum Katları
– Mahzenler
– Bahçe Yatakları
– Köprüler
– Boru Hatları
– Peyzaj
– Göletler
– Teras
– Çatı
– Duvarlar
– Cepheler

Su Yalıtımı için Kullanılan Malzeme Türleri

Uygulama alanlarına göre değişiklik gösteren su yalıtım malzemeleri maddeler halinde şöyledir:

– Bitüm
– Siloksan
– Kauçuk
– Epoksi
– Çimento Esaslı Su Yalıtım
– Akrilik
– Polimerler
– Membranlar (Püskürtme, Likit, Örtü vb.)

 

Su yalıtımı binaların ömrünü uzatır ve hayat kalitesini yükseltir. Binayı taşıyan demirlerin korozyona uğramaması (paslanmaması) ve taşınma kapasitesinin azalmaması için su izolasyonu mutlaka yapılmalıdır.

Whatsapp
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et